Developer Site Enter Mond.dk to shop

Blog categories

MOND's guide til klassiske sko og lidt om pleje

MOND's guide til klassiske sko og lidt om pleje

MOND’S SKOGUIDE

Til et jakkesæt hører et par ordentlige og pæne sko og vi har her lavet en lille guide til de mest almindelige modeller*. Husk at et par kvalitets lædersko kan, med den rette behandling, holde i rigtig mange år og er derfor værd at investere i. Længere nede har vi skrevet lidt om hvordan du passer ordentligt på dem.

 

MODELLER

Modellerne Oxford og Derby bliver tit forvekslet med hinanden, hvilket er fuldt forståeligt. Forskellen ligger i måden flappen med snørehullerne til snørebåndene er fæstnet.

 

På en Oxford sko er flappen hæftet under overlæderet og sidder dermed fast hele vejen rundt samtidig med at den holder tungen (flappen under snørebåndene) fast. Det er ikke helt så fleksibelt som andre sko og en smule mere formelt. Meget klassisk model.

På en Derby sko er flappen syet udenpå overlæderet og derved ikke hæftet fast hele vejen rundt. Det giver mere fleksibilitet til tungen og i hele lukningen og er en smule mindre formelt end en Oxford.

 

Både Oxford og Derby kommer i mange forskellige modeller og varierer typisk i tåen, hvor de kan være helt glatte, med cap toe eller en wingtip og forskellige mængder af broguemønster.

 

En sort laksko som man traditionelt vil have på til kjole & hvidt, jaket og smoking (se vores guide til dresscode her) vil enten være en Oxford eller en Derby.

 

Udover Oxford og Derby inkluderer de klassiske modeller sko som Monk Strap med en eller to spænder, Loafer med forskellig pynt, korte Oxford eller Derby støvler, Ørkenstøvler og Chelsea støvler.

 

Tåen på sko kan være udført på mange forskellige måder. Hvis tåen er helt glat som ”plain toe”, syner ens fødder længere. Dette kan være smart at benytte sig af hvis man ikke har så store fødder, og er på den anden side noget man skal holde sig langt væk fra hvis man har store fødder. En ”cap toe” klæder alle, er super klassisk og bryder skoen pænt op. En ”wingtip” er en anelse mere pyntet, men stadig meget klassisk og ses ofte med brogue mønster. I stil med brogue mønster kan der også være et hulmønster på tåen kaldet ”medallion”. ”Apron” og ”Split toe” er meget klassiske, men en smule oldschool alternativer.

 

Brogue er navnet på det hulmønster der laves langs skoens sømme som dekoration. Mulighederne er uendelige, og tegningerne viser kun nogle af de helt klassiske.

 

 

LIDT OM SKOPLEJE

 

Imprægnering

Imprægnér altid nye sko inden du bruger dem første gang (undtagen laksko), så holder de sig pæne længere. Lædersko skal også have sværte inden du imprægnerer dem første gang.

 

Tørring

Sko bliver uundgåeligt fugtige af at blive brugt og som tommelfingerregel er det en god idé at lade ens sko stå til luftning et døgn efter hver brug, så de når at tørre helt.

 

Hvis de er blevet våde i regnvejr så fyld dem (uden at proppe og mase) med sammenkrøllet avispapir når du kommer hjem, papiret suger fugten og holder samtidig på formen af skoen. Tør ikke lædersko på radiatoren eller med en hårtørrer, du risikerer at varmen udtørrer skindet eller får det til at revne.

 

Til dine fine lædersko kan det være en god idé at investere i et par skoblokke, igen så de holder sig pæne længere. Kan også bruges når skoene skal tørre.

 

Pleje

Brug passende plejemidler til dine sko, der er forskel på imprægninger og skosværter. Hvis du er i tvivl så spørg din skomager.

 

Hvis dine lædersko er beskidte så fjern skidtet FØR du pudser på dem. Fx med en hårdt opvredet klud eller en blød børste. Lad være med at gøre dem helt våde ved fx at stikke dem ind under vandhanen… Efter du har fjernet skidtet så lad dem tørre (hvis du har brugt en fugtig klud) og plej dem derefter med enten skocreme eller skosværte. Et plejemiddel der matcher skoen i farven giver det bedste resultat, men en neutral skosværte er også udmærket. Til sidst skal skoen pudses for at fjerne evt overskydende farve og for at få det flotteste resultat. Det flotteste resultat får du ved at bruge en blød skobørste, men en gammel t-shirt eller en aflagt nylonstrømpe kan også gøre tricket.

 

Det kan ikke undgås at skohæle bliver slidt ned, få dem skiftet efter behov – INDEN yderste lag er slidt helt væk.

 

Saltrande

Den danske vinter kan være specielt hård mod dit fortøj og der findes ikke noget hårdere for læderet end det salt der strøs udover gader og stræder i frostvejr. Et gammelt trick til at fjerne saltrande er sødmælk: Dup forsigtigt dine sko med en klud fugtet i sødmælk - mælkefedtet opløser saltet, derfor kan skummetmælk ikke klare tricket. Du kan også forsøge dig med mild sæbevand, men husk at sæbe udtørrer læderet, så prøv dig forsigtigt frem. Uanset hvilken metode du vælger, er det en god idé at rense og lade fodtøjet tørre og derefter pudse op og imprægnere dem på ny så de er helt klar igen.

 

Ruskind

Ruskindssko skal have imprægnering beregnet til ruskind og kan ikke tåle vand. Hvis du skulle få en plet på, kan du forsøge at fjerne den med en ruskindsbørste og derefter imprægnere skoen igen. Hvis du er glad for dine ruskindssko så lad være med at ta dem på i regnvejr…

 

 

*og her hører sneakers ikke ind under. I vores optik hører sneakers og jakkesæt ikke sammen, og det er hverken friskt eller særligt opfindsomt at ta’ gummisko på til dine pæne bukser. Klæd dig som en gentleman i pæne og gerne nypudsede sko – det er rarest for alle.

Posted on 2014-11-19 Home, Tips og Tricks