Developer Site Enter Mond.dk to shop

Her på siden har vi samlet en række problemstillinger som mange af vores kunder oplever, og som vi giver svar på.
Finder du ikke svaret på dit spørgsmål her på siden, så skriv til os på info@mond.dk - så lover vi at undersøge det for dig. Enjoy!

Hvilken farve skal jeg vælge til mit første jakkesæt?

Hvis du er som de fleste mænd, har du endnu ikke udviklet din personlige stil indenfor jakkesæt. Så når du er på udkig efter dit første jakkesæt, anbefaler vi at du vælger et navyblåt eller koksgråt jakkesæt. Disse er meget traditionelle jakkesætsfarver og de mest alsidige. Mange tror at et sort jakkesæt bør være det første, men sort er en farve som primært bruges ved formelle begivender, og som er svært at koordinere skjortefarver og accessories til.

Hvor langt skal mit slips være når det er bundet?

Spidsen på slipset skal ende et sted mellem toppen og midten af dit bælte. Hvis slipset ender længere nede ser det forkert ud, og vil typisk resultere i en meget lille slipseknude. Nogen vælger at bære meget korte slips, men den klassiske og sikre slipselængde ender ved bæltet.

 

Hvor bredt skal mit slips være?

Bredden på slipset er et spørgsmål om personlig smag, men som udgangspunkt må der ikke være for stor forskel på slipsebredden og bredden på reverset på din jakke. Dvs; en meget slim fit jakke med et smalt revers vil se mærkelig ud med et meget bredt slips, og omvendt vil en mere traditionel jakke med et bredere revers ikke fungere med et helt smalt slips.

Hvilken slipseknude er bedst for mig?

Der findes uendeligt mange forskellige måder at binde dit slips på, og nogen knuder passer bedst til slips i tykke materialer såsom uld og cashmere, mens andre er bedre til silkeslips. 
Vi anbefaler en four-in-hand som går med de fleste slipsetyper samt forskellige skjortekraver.
Ønsker du en tykkere knude kan du vælge en windsor knude. Du kan finde vejledning til at binde knuderne ved at søge på google.

 

Hvordan skal jeg rense mit slips?

Først og fremmest skal du være meget forsigtig. Slips I silke, uld og cashmere er meget delikate metervarer. Prøv først at fjerne pletten med en fugtig klud, selvfølgelig kun med vand. Hvis det ikke lykkes kan du prøve med talcum og lade det side natten over. Er det et meget dyrt slips kan du prøve at sende det til et professionelt renseri. Lykkes dette heller ikke bør du smide slipset ud og anskaffe dig et nyt.

Kan jeg bære Button-Down skjorter med et jakkesæt?

Ja, det kan du godt. Men vær opmærksom på, at en button-down skjorte giver et mere casual look end en traditionel krave såsom spread, cut away og medium point. De mest formelle skjorter er plain og simple: Traditionelle kraver, ingen lommer, glat front og dobbeltmanchetter. Jo flere detaljer du har på skjorten, desto mere casual er den.

 

Hvorfor ser jeg folk der har åbnet deres knaphuller på jakkens ærmer?

Et kendetegn ved et skræddersyet jakkesæt er bl.a. dets åbne/funktionelle knaphuller. Køber man en stangvare, vil den typisk have ”show buttons” uden åbne knaphuller, da dette tillader at man kan ændre længden på ærmet efterfølgende. Et skræddersyet jakkesæt er lavet til dets ejermand, og eftersom man kender længden på forhånd, kan skrædderen lave åbne/funktionelle knaphuller.
Bærer man jakkesættet med en eller to knapper åbne viser man dermed at ens jakkesæt er skræddersyet.

 

Er det okay at hænge mine sweaters på en bøjle?

Vi anbefaler at du folder dine sweatre og andre strikkede beklædningsgenstande. Hvis du hænger strikket tøj på en bøjle, risikerer du at det strækker og dermed mister sin form over tid.

 

Er det muligt at bære for mange accessories?

Det mener vi bestemt det er. Mange folk benytter både slipsenål, lommeklud, lapel pin, manchetknapper, et stort ur mm. Prøv som udgangspunkt at holde dig til 2-3 accessories for et mere stilrent look.
Hvis du er typen der typisk bærer mange accessories og gerne vil tone det ned, så prøv at kigge dig selv I spejlet inden du går ud af døren og fjern minimum et stk tilbehør fra dit look.  


Kan jeg bære bukser som både har opsmøg og flad front (uden læg)?

Der er ikke nogen endegyldig regel omkring brugen af opsmøg. Normalt vil man se det på bukser MED læg.

Når det er sagt, så ser vi flere og flere der vælger at lave bukser med opsmøg og flad front, så det er bestemt ikke et no-go.

 

Hvor meget af skjorteærmet skal være synligt under mit jakkeærme?

Vi anbefaler at man viser omkring 0,7 – 1,5 cm af skjorten under jakkeærmet. Vores motto er: ”show some cuff, but don’t over-do it". Den rette længde på ærmer fremhæver desuden dine hænder.

Hvis jakkeærmet er så langt at man ikke kan se skjorteærmet under, kommer jakkeærmet til at se for langt ud. 


Hvor lange bør mine sokker være når jeg går med jakkesæt?

Der er basalt set to måder at bære sokker på. Enten så korte at man ikke kan se dem over skoen, hvilket er ideelt hvis man ønsker det unge sokkeløse look.. Hvis dit formål derimod er, ikke at vise hud, anbefaler vi sokker som minimum går til midten på skinnebenet, og gerne længere. Det er vigtigt at du ikke viser hud medmindre det er et bevidst valg. 

 

Hvornår er min urskive for stor til at bære med et jakkesæt?

Dette er naturligvis et personligt valg. Vi anbefaler at du går efter en urkasse (skive + ramme) på mellem 38 – 45 mm. Hvis du går efter et mere casual look vil det være okay med større ure. Skal du derimod til et formelt event, bør du holde uret i den mindre dominerende ende. Gå efter et simpelt ur med læderrem der matcher dine sko i farven.

 

Er bukser med læg gået af mode?

Kort sagt, ja. Der er dog kropstyper som fx folk med store hofter, hvor det kan være på sin plads med læg på bukserne, men generelt anbefaler vi bukser med flad front (flat front trousers) hvilket også er standarden i vores Custom Tailoring program.


Black Tie vs. Tuxedo vs. Smoking?

Det er 3 begreber der dækker over den samme ting. En smoking og en tuxedo er det samme - det er et spørgsmål om lokalitet. Tuxedo er det mest anvendte navn i USA hvorimod de fleste europæiske lande bruger smoking eller en variation af smoking. Black Tie er begrebet for den dresscode der kræver at man har smoking på. Se vores guide til dresscodes HER.

 

Er jeg “overdressed” hvis jeg tager et jakkesæt på til job interviews?

Det kommer naturligvis an på hvilket job du søger. Skal du til et interview omkring en kontorstilling eller et corporate job, så bør du bære et jakkesæt. Selvom du nogengange vil være bedre klædt end den person der interviewer dig. Du vil efterlade et positivt indtryk på denne måde. 

 

Hvad betyder White Tie?

Hvis du er inviteret til en fest eller et event hvor dresscode siger “white tie” så er det den mest formelle påklædning overhovedet. Den er steppet over ”black tie” som betyder smoking.
White Tie er det samme som “kjole og hvidt” og indbefatter en sort svalehale jakke, peak satin revers samt satin knapper. Vest og butterfly er i hvid pique, og skjorten er hvid med knækflip krave. Se mere HER.

 

Kan jeg bære en sweater eller cardigan under mit jakkesæt?

Absolut. Så længe der er plads nok under jakken, og det ikke ser ud som om at jakken er ved at gå op i syningerne. Et ekstra lag under jakken kan være praktisk i de kolde måneder da det holder dig varm. Samtidig ser du mere formel ud hvis du vælger at smide jakken. Vi anbefaler sweatre og cardigans med V-hals. Især hvis du bærer slips da en rund hals nærmest vil dække slipset til.

 

Hvilken type bøjle skal jeg bruge til mine jakkesæt?

Vi anbefaler at du benytter en bredskuldret og afrundet bøjle i træ, til dine jakkesæt. Undgå tynde bøjler af plastik og metal da disse ødelægger formen på skuldrene over tid.
Det samme gør sig gældende for dine skjorter som også har de mest optimale forhold ved brug af en bredskuldret bøjle. Det eneste du skal være opmærksom på ved brug af en bred bøjle er at den ikke må være bredere end skuldrene på din skjorte/jakkesæt. Hvis bøjlen er for bred presser den på selve ærmet og kan efterlade et mærke på ærmet over tid.
Uldfibre former sig efter kroppen. Ligeledes former de sig efter bøjlen, så brug af en forkert bøjle vil få din jakke ud af dens oprindelige form. 

 

Bør min urrem matche bælte & sko?

Generelt set bør din urrem matche dit bælte samt dine sko I farven. Hvis sko og bælte fx er i brun læder, bør urremmen være i samme farve. Det behøver ikke matche 100%. Undgå at blande sort og brun sammen i det samme outfit. 
Du kan eventuelt bære et ur med metalrem som vil matche både sorte og brune sko. 

 

Hvilke sko skal jeg vælge til mine jakkesæt?

De mest sikre valg er sorte og brune sko til de fleste jakkesæt. Cognacfarvede sko kan også være et godt valg til visse farver.
En god regel er brune sko til alt undtagen sort, og sorte sko til grå og sorte jakkesæt. Går du meget i blå jakkesæt kan du både bruge brune, mørkerøde og sorte sko. Se vores guide til farvekombinationer HER.

Mht modellen anbefaler vi brogues eller derbys, samt i nogen tilfælde loafers alt afhængigt af din stil og præferencer. Se vores guide til modeller og detaljer HER.

 

Kan jeg gå med brune sko til mit mørkegrå jakkesæt?

Som udgangspunkt vil det sikre valg være sorte sko til et mørkegråt/koksgråt jakkesæt.

Du kan dog godt gå med mørkebrune sko så længe det er nemt at se at dit jakkesæt er gråt, og ikke sort. Ellers vil det se forkert ud.

 

Behøver jeg at sende mine skjorter til rens?

Overhovedet ikke. Faktisk anbefaler vi, at man vasker dem selv, da nogen renserier kan være meget hårdhændede mod dine skjorter.
Skjorter med perlemorsknapper kan med fordel vaskes i en vaskepose, da knapperne ellers har nemt ved at knække eller miste en flig.
Vask ved 30-40 grader og vælg den lavest mulige centrifugering. Benyt ikke tøretumbler til skjorter, men hæng dem derimod på en bøjle direkte fra vaskemaskinen og sørg for at rette manchetter, krave og underkant pænt ud. På den måde er tyngden fra den fugtige skjorte med til at udrette folder og gør den nemmere at stryge. Renserier er en tidsbesparende løsning som dog er dyr i længden.